Ο οφθαλμός | Mark Aalen

Ο οφθαλμός

Είστε εδώ

13

Φεβ

Ο οφθαλμός

Το μάτι χαρακτηρίζεται ως το όργανο της όρασης, της κυρίαρχης ανθρώπινης αίσθησης. Η όραση είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις. Είναι μια δυναμική διαδικασία που μας επιτρέπει να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες από το περιβάλλον που ζούμε και στη συνέχεια να προγραμματίζουμε και να εκτελούμε τις κινήσεις μας (αντίδραση) μέσα σε αυτό. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και πέρα από αυτή. Η όρασή μας μέχρι τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι πλαστική, δηλαδή αναπτύσσεται μέχρι να σταθεροποιηθεί στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τα έξι χρόνια. Αν υπάρξουν προβλήματα (αμετρωπίες, αμβλυωπίες, στραβισμός) που εμποδίσουν την φυσιολογική ανάπτυξή της στα πρώτα αυτά έτη, τότε υπάρχει κίνδυνος η όραση να παραμείνει προβληματική και στη συνέχεια.

 Η λειτουργία αυτή όμως δεν επιτυγχάνεται μόνο με το μάτι. Η όραση είναι προϊόν ενός πολύπλοκου μηχανισμού που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με ένα κλειστό κύκλωμα έγχρωμης τηλεόρασης στο οποίο υπάρχουν:

  1. Σύστημα λήψης
  2. Σύστημα μεταβίβασης
  3. Σύστημα προβολής   

Πιο αναλυτικά, οι φωτεινές ακτίνες εισέρχονται στο μάτι μέσω του κερατοειδή χιτώνα και στη συνέχεια μέσω της κόρης και του φακού του ματιού. Σε φυσιολογικά μάτια οι φωτεινές ακτίνες εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή. Τα σήματα από τον αμφιβληστροειδή στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου ερμηνεύονται ως εικόνες που εμείς αντιλαμβανόμαστε.

Το μάτι που από οπτικής πλευράς είναι φυσιολογικό, με άλλα λόγια δεν παρουσιάζει καμία διαθλαστική ανωμαλία, λέγετε εμμετρωπικό. Για να είναι ένα μάτι εμμετρωπικό πρέπει η διαθλαστική ισχύς του ματιού να συνδυάζεται αρμονικά με το προσθιοπίσθιο μήκος του. Οι φωτεινές ακτίνες στο εμμετρωπικό μάτι εστιάζουν ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή.

ΝΕΑ ΜΟΔΑΣ


Δείτε όλες τις εξελίξεις στον κόσμο της μόδας

23

Δεκ

Πώς να απογειώσει ένας άντρας το πρωτοχρονιάτικο look του!

Ποιος είπε ότι οι άντρες δεν μπορούν να κάνουν προετοιμασίες για το πρωτοχρονιάτικο dress code αλλά και για το πώς θα απογειώσουν το look τους; Ο ιδανικός τρόπος για να προσφέρετε μια διαφορετική πινελιά είναι να φορέσετε ένα ανατρεπτικό γυαλί οράσεως που θα ολοκληρώσει το ντύσιμό μας!

18

Δεκ

Για τους λάτρεις του χιονιού!

Αγαπάτε το χίονι; Το άθλημα αυτό απαιτεί κατάλληλα γυαλιά ηλίου μιας και o ήλιος είναι δυόμισι φορές πιο επικίνδυνος για τα μάτια μας όταν βρισκόμαστε σε μία χιονισμένη πλαγιά από ότι σε παραλία, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

16

Δεκ

Christmas Gift!

Επιλέξατε το χριστουγεννιάτικο δώρο που θα κάνετε τόσο στους αγαπημένους σας ανθρώπους όσο και στον εαυτό σας; Σας έχουμε τη λύση! Το απόλυτο δώρο που θα σας κάνει να πετάξετε στα σύννεφα από τη χαρά σας!

10

Δεκ

Γυαλιά οράσεως VICTORIA’S SECRET!

Εσείς διαλέξατε για φέτος τα καινούργια σας γυαλιά οράσεως; Η τέλεια συλλογή γυαλιών οράσεως είναι εδώ και σας περιμένει. Σε όλα τα καταστήματα MARK AaLEN!