Πώς να επιλέξετε φακούς για τα γυαλιά ηλίου | Mark Aalen

Πώς να επιλέξετε φακούς για τα γυαλιά ηλίου

Είστε εδώ

15

Ιουλ

Πώς να επιλέξετε φακούς για τα γυαλιά ηλίου

Ένα ζευγάρι καλής ποιότητας γυαλιών ηλίου προστατεύει τα μάτια όχι μόνο από το έντονο φως αλλά και από την ακτινοβολία UV. Το έντονο φως μειώνει τη διαύγεια της όρασης, κουράζει τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Η ηλιακή ακτινοβολία UV, που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβής για πολλές μορφές ζωής, χωρίζεται σε τρία μέρη: UV-A, UV-B και UV-C. Όπως το ορατό φως, η UV-A και η UV-B διαπερνούν την προστατευτική ατμόσφαιρα που περιβάλλει τη γη και φθάνουν στο έδαφος. Η UV-C που περιέχει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ενέργειας και επομένως θα ήταν εξαιρετικά βλαβερή, δεν φθάνει ποτέ στη επιφάνεια της γης. Η UV-B, της οποίας το μήκος κύματος είναι 400nm περίπου, περιέχει υψηλό ποσοστό ενέργειας και μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα. Άρα, η ηλιακή ακτινοβολία που καίει το δέρμα μπορεί επίσης να τραυματίσει τα διάφορα στρώματα του ιστού στο μάτι. Η UV-A απορροφάται μεν από τα μάτια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί βλαβερές συνέπειες.

Απαραίτητος σύμμαχος μας στη διαφύλαξη της υγείας των ματιών μας είναι τα γυαλιά ηλίου και ειδικότερα οι φακοί των γυαλιών ηλίου. Αναζητήστε γυαλιά που οι φακοί τους απορροφούν το 98% - 100% της βλαβερής ακτινοβολίας και είναι αυτά που φέρουν την ένδειξη ”UV 400”.

Οι τύποι των φακών

  • Πολωτικοί φακοί / polarized lenses. Οι πολωτικοί φακοί βασίζονται στην αρχή της πόλωσης του φωτός. Έχουν πολύ καλή απορροφητικότητα UV, εξουδετερώνουν την εκτυφλωτική αντανάκλαση του φωτός και προσφέρουν ξεκούραστη όραση. Αν αγαπάτε την άθληση στη θάλασσα και στο χιόνι ή οδηγείτε συχνά, επιλέξτε τους.
  • Καθρέφτης / mirror lenses. Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέπτη αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό του φωτός που φτάνει στο μάτι.
  • Blue-blockers. Οι φακοί αυτοί απορροφούν τις ακτινοβολίες στο μπλε-ιώδες φως δηλαδή περισσότερο από το φάσμα των υπεριωδών ακτινών και κατά συνέπεια προστατεύουν καλύτερα και περισσότερο από τα απλά απορροφητικά γυαλιά ηλίου. Αν έχετε προτίμηση στην ιστιοπλοΐα, το σκι ή την αγωνιστική οδήγηση, είστε πιλότος ή κυνηγός, προτιμήστε τα.
  • Διαβαθμισμένης σκουρότητας / degrade lenses. Οι φακοί έχουν σκούρο επάνω τμήμα το οποίο μειώνεται βαθμιαία, καταλήγοντας σε ανοιχτό κάτω τμήμα. Είναι ιδανικοί για καθημερινή και απαιτητική οδήγηση.
  • Φωτοχρωμικοί φακοί / photochromic lenses. Πρόκειται για φακούς που αυξομειώνουν το βαθμό σκουρότητάς τους, ανάλογα με το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχονται. Έτσι μπορείτε να έχετε σκούρα γυαλιά ηλίου κάτω από τον έντονο ήλιο και λευκά, διαυγή γυαλιά όταν κινήστε σε κλειστούς χώρους. Αν η καθημερινότητα υπαγορεύει συχνές εναλλαγές εσωτερικού – εξωτερικού χώρου, είναι ιδανικοί!


Το υλικό των φακών

Οι φακοί ηλίου κατασκευάζονται από κρύσταλλο, οργανική ύλη ή polycarbonate. Επειδή τα κρύσταλλα έχουν βάρος, περιορισμένο χρωματολόγιο και μπορεί να σπάσουν, χρησιμοποιούνται πλέον σπανιότερα από τους κατασκευαστές γυαλιών ηλίου. Αντίθετα οι απεριόριστες δυνατότητες βαφής σε χρώματα και αποχρώσεις, το χαμηλό βάρος και η ασφάλεια έχουν κάνει τους οργανικούς φακούς ηλίου πρώτους στις προτιμήσεις των κατασκευαστών. Για τα παιδιά καθώς και για όσους καταπονούν τα γυαλιά τους, θα πρέπει να επιλέγονται οργανικοί φακοί που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στις θραύσεις ή polycarbonate που είναι 50 φορές πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα και στα επιφανειακά γδαρσίματα από τους οργανικούς φακούς.

Το χρώμα των φακών

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρώμα προτιμάτε για τους φακούς των γυαλιών σας. Η επιλογή σας δεν επηρεάζει καθόλου την αποτελεσματικότητα προστασίας του φακού. Γενικότερα, το γκρι και το καφέ είναι τα πιο δημοφιλή, αφού αλλοιώνουν λιγότερο τα χρώματα του περιβάλλοντος. Το καφέ επιπλέον αυξάνει τη φωτεινότητα. Για κάποιες ειδικές χρήσεις υπάρχουν χρώματα που θα προτιμηθούν έναντι άλλων, όπως για παράδειγμα το κίτρινο για τη σκοποβολή, το κυνήγι και τη νυχτερινή οδήγηση, επειδή αυξάνει την αντίθεση των χρωμάτων (contrast).
Στα καταστήματα MARK AaLEN θα βρείτε όλους τους τύπους φακών ηλίου για να επιλέξετε τους κατάλληλους, ανάλογα με τη χρήση και τον τρόπο ζωής σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δείτε όλες τις εξελίξεις στον κόσμο της μόδας

02

Ιουλ

Γυαλιά ηλίου WEB EYEWEAR !

Είναι ξεχωριστά και έλκουν τους πάντες. Eίναι WEB EYEWEAR.  Είναι για πιο ανατρεπτικά γούστα και σίγουρα κάνουν τη διαφορά. Προστατεύουν και δίνουν στυλ.

02

Ιουλ

Γυαλιά ηλίου για όλο το Καλοκαίρι!

Αυτά τα γυαλιά ηλίου από τα MARK AaLEN θα τα λατρέψετε για όλο το Καλοκαίρι. Είναι νεανικά, μοδάτα, και οικονομικά. Θα σας βγάλολυν ασπροπρόσωπες.

23

Ιουν

Τέλος τα κόκκινα μάτια!

Όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους μπορεί να εμφανίσουν ερυθρότητα στο ένα ή και στα δύο τους μάτια. Γενικά τα κόκκινα μάτια μπορούν να ανησυχήσουν εμάς ή και τους οικείους μας και η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν πρόκειται για παιδιά.

22

Ιουν

Καλοκαίρι 2020 μόνο με γυαλιά ηλίου από τα MARK AaLEN!

  Ποιο είναι το αξεσουάρ που εμείς οι γυναίκες λατρεύουμε; Αυτό που μας μεταμορφώνει με το που το φοράμε; To αξεσουάρ που ποτέ ένα δεν μας είναι αρκετό; Τα γυαλιά ηλίου φυσικά! Αναμφισβήτητα είναι η must προσθήκη του καλοκαιριού.