Ο οφθαλμός | Mark Aalen

Ο οφθαλμός

Είστε εδώ

13

Φεβ

Ο οφθαλμός

Το μάτι χαρακτηρίζεται ως το όργανο της όρασης, της κυρίαρχης ανθρώπινης αίσθησης. Η όραση είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις. Είναι μια δυναμική διαδικασία που μας επιτρέπει να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες από το περιβάλλον που ζούμε και στη συνέχεια να προγραμματίζουμε και να εκτελούμε τις κινήσεις μας (αντίδραση) μέσα σε αυτό. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και πέρα από αυτή. Η όρασή μας μέχρι τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι πλαστική, δηλαδή αναπτύσσεται μέχρι να σταθεροποιηθεί στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τα έξι χρόνια. Αν υπάρξουν προβλήματα (αμετρωπίες, αμβλυωπίες, στραβισμός) που εμποδίσουν την φυσιολογική ανάπτυξή της στα πρώτα αυτά έτη, τότε υπάρχει κίνδυνος η όραση να παραμείνει προβληματική και στη συνέχεια.

 Η λειτουργία αυτή όμως δεν επιτυγχάνεται μόνο με το μάτι. Η όραση είναι προϊόν ενός πολύπλοκου μηχανισμού που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με ένα κλειστό κύκλωμα έγχρωμης τηλεόρασης στο οποίο υπάρχουν:

  1. Σύστημα λήψης
  2. Σύστημα μεταβίβασης
  3. Σύστημα προβολής   

Πιο αναλυτικά, οι φωτεινές ακτίνες εισέρχονται στο μάτι μέσω του κερατοειδή χιτώνα και στη συνέχεια μέσω της κόρης και του φακού του ματιού. Σε φυσιολογικά μάτια οι φωτεινές ακτίνες εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή. Τα σήματα από τον αμφιβληστροειδή στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου ερμηνεύονται ως εικόνες που εμείς αντιλαμβανόμαστε.

Το μάτι που από οπτικής πλευράς είναι φυσιολογικό, με άλλα λόγια δεν παρουσιάζει καμία διαθλαστική ανωμαλία, λέγετε εμμετρωπικό. Για να είναι ένα μάτι εμμετρωπικό πρέπει η διαθλαστική ισχύς του ματιού να συνδυάζεται αρμονικά με το προσθιοπίσθιο μήκος του. Οι φωτεινές ακτίνες στο εμμετρωπικό μάτι εστιάζουν ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή.

ΝΕΑ ΜΟΔΑΣ


Δείτε όλες τις εξελίξεις στον κόσμο της μόδας

20

Νοε

Στο Μιλάνο φοράνε Tod's

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας στο Μιλάνο γνωστά μοντέλα και influencers "ανέβασαν" φωτογραφίες στο profile τους όπου φοράνε γυαλιά ηλίου της αγαπημένης τους μάρκας.

02

Νοε

Βραζιλία & Κολομβία με Web Eyewear

Ο Βραζιλιάνος διεθνής τερματοφύλακας Alisson Becker (ο οποίος παίζει στην Premier League στην ομάδα του Liverpool και στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας) και ο Κολομβιανός τραγουδιστής Maluma δημοσίευσαν στ

28

Οκτ

VIP φοράνε TOM FORD

Γνωστές προσωπικότητες της showbiz για τις εξόδους τους προτιμάνε γυαλιά ηλίου Tom Ford όπως φαίνεται και από τις δημοσιεύσεις τους στο Instagram.

22

Οκτ

Η Jessica Wang με Roberto Cavalli

Η Αμερικανίδα Jessica Wang έκανε post μια φωτογραφία της στο profile της στο Instagram (711K ακόλουθοι) στην οποία φοράει γυαλιά ηλίου Roberto Cavalli (RC1076_72X)