Ο οφθαλμός | Mark Aalen

Ο οφθαλμός

Είστε εδώ

13

Φεβ

Ο οφθαλμός

Το μάτι χαρακτηρίζεται ως το όργανο της όρασης, της κυρίαρχης ανθρώπινης αίσθησης. Η όραση είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις. Είναι μια δυναμική διαδικασία που μας επιτρέπει να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες από το περιβάλλον που ζούμε και στη συνέχεια να προγραμματίζουμε και να εκτελούμε τις κινήσεις μας (αντίδραση) μέσα σε αυτό. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και πέρα από αυτή. Η όρασή μας μέχρι τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι πλαστική, δηλαδή αναπτύσσεται μέχρι να σταθεροποιηθεί στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τα έξι χρόνια. Αν υπάρξουν προβλήματα (αμετρωπίες, αμβλυωπίες, στραβισμός) που εμποδίσουν την φυσιολογική ανάπτυξή της στα πρώτα αυτά έτη, τότε υπάρχει κίνδυνος η όραση να παραμείνει προβληματική και στη συνέχεια.

 Η λειτουργία αυτή όμως δεν επιτυγχάνεται μόνο με το μάτι. Η όραση είναι προϊόν ενός πολύπλοκου μηχανισμού που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με ένα κλειστό κύκλωμα έγχρωμης τηλεόρασης στο οποίο υπάρχουν:

  1. Σύστημα λήψης
  2. Σύστημα μεταβίβασης
  3. Σύστημα προβολής   

Πιο αναλυτικά, οι φωτεινές ακτίνες εισέρχονται στο μάτι μέσω του κερατοειδή χιτώνα και στη συνέχεια μέσω της κόρης και του φακού του ματιού. Σε φυσιολογικά μάτια οι φωτεινές ακτίνες εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή. Τα σήματα από τον αμφιβληστροειδή στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου ερμηνεύονται ως εικόνες που εμείς αντιλαμβανόμαστε.

Το μάτι που από οπτικής πλευράς είναι φυσιολογικό, με άλλα λόγια δεν παρουσιάζει καμία διαθλαστική ανωμαλία, λέγετε εμμετρωπικό. Για να είναι ένα μάτι εμμετρωπικό πρέπει η διαθλαστική ισχύς του ματιού να συνδυάζεται αρμονικά με το προσθιοπίσθιο μήκος του. Οι φωτεινές ακτίνες στο εμμετρωπικό μάτι εστιάζουν ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή.

ΝΕΑ ΜΟΔΑΣ


Δείτε όλες τις εξελίξεις στον κόσμο της μόδας

02

Μάιος

Η Ebba Zingmark με γυαλιά ηλίου Atelier Swarovski

Η influencer Ebba Zingmark ανέβασε στο λογαριασμό της στο Instagram φωτογραφία φορώντας γυαλιά Atelier Swarovski (SK0239-P_16W).

24

Απρ

Η Madonna φορώντας Dsquared2

Η βασίλισσα της Pop Madonna εθεάθη φορώντας γυαλιά Dsquared2 (DQ0298_01V). Η φωτογραφία είναι από το προφίλ του αναγνωρισμένου διεθνώς φωτογράφου Mert Alas

01

Απρ

Ο ηθοποιός Jake Gyllenhaal φοράει γυαλιά Tom Ford

Ο ηθοποιός Jake Gyllenhaal φοράει γυαλιά Tom Ford στο νέο τρέιλερ της σειράς του Netflix "Velvet Buzzsaw"

30

Μαρ

Ο influencer Matthew Zorpas ανέβασε φωτογραφίες φορώντας Tod's

Ο influencer Matthew Zorpas βρέθηκε στην Βραζιλία και ανέβασε φωτογραφίες του φορώντας γυαλιά Tod's.